Wat is een anchor tekst?

Wat is een anchor tekst?

 

Een anchor tekst is een tekst die verbonden is aan een hyperlink. Je kunt deze tekst herkennen aan de andere kleur ten opzichte van de rest van de content. Door te klikken op deze gekleurde tekst word je doorverwezen naar een andere pagina. Dit kan een pagina op dezelfde website zijn, of een pagina op een andere website. In de meeste gevallen zie je dat voor een ankertekst een zoekwoord of zoek-vraag gebruikt word. Ook zie je vaak met grotere merken dat de merknaam hiervoor gebruikt word.

anchor tekst

Hoe belangrijk zijn anchor teksten voor SEO?

Door middel van anchor teksten bouw je een zogenaamd “anchor text profiel” op. Deze tekst is een van de onderdelen die Google gebruikt in de beoordeling van je website. Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van ankertekst. Voorbeelden hiervoor zijn:

  • Een merknaam
  • De pagina url
  • Een combinatie van zoekwoorden
  • Een instructie zoals: “klik hier” of “lees meer”

Het is belangrijk om deze mogelijkheden goed met elkaar te mixen. Maak je gebruik van constant dezelfde anchor text of slechts enkele zoekwoorden waar je graag op wilt ranken. Grote kans dat Google je website een penalty geeft en je rankings alleen maar verder wegzakken.  

Wat te doen met een over geoptimaliseerd anchor tekst profiel?

Als je na het lezen van dit artikel op onderzoek uit gaat naar jouw anchor tekst profiel dan bestaat er een kans dat je een over geoptimaliseerd profiel tegenkomt. Dit kan zijn omdat je van te voren geen idee had over dat er zoiets als over optimalisatie bestond of dat je voormalige SEO expert een verkeerd profiel heeft opgebouwd.

In dit geval moet je een plan gaan maken hoe je dit kunt oplossen en eventuele verkregen penalty’s weer kan opheffen. Maak als eerst een duidelijk overzicht van de back links die naar jouw website verwijzen. Vervolgens kun je deze back links opdelen in de welke erg waardevol en welke minder waardevol voor jouw website zijn. 

De waardevolle links (deze hebben vaak een hoge domein score) kun je ook weer opdelen in legitieme websites en “spammy”  websites. Link builders maken vaak gebruik van websites zoals: blogs en link farms om gemakkelijk veel links te verzamelen. Deze websites hebben vaak een hoge domein score maar ook een hoge spam score. Naast de domein score wordt ook de spam score doorgegeven aan jouw website. Ontvangt jouw website teveel “spammy” links, dan loop je het risico op een penalty.

Nu je een duidelijk overzicht hebt van al jouw back links kun je een strategie gaan bedenken om van je anchor tekst penalty af te komen.

Bij de meest waardevolle links kan je proberen om desbetreffende websites te benaderen en vragen of ze de anchor tekst voor jouw links kunnen aanpassen.

Voor de minder waardevolle links of de links met een hoge spam score kun je je afvragen of je deze überhaupt wel wilt houden. Je kunt in je Google Search Console inkomende links afwijzen. Je doet daarmee afstand van deze doorverwijzing naar jouw pagina en neemt daarmee ook afstand van de bijkomende voordelen en nadelen. Voor de websites met een hoge spam score is dit sowieso een goed idee om te doen. Maar ook om je anchor text profiel bij te werken kan dit een goede uitkomst zijn.

Hoe ziet een ideaal anchor tekst profiel eruit?

Het ideale anchor tekst profiel heeft dus een goede mix aan teksten. Nu je weet hoe je je bestaande profiel kunt verfrissen, is het tijd om een goed profiel samen te gaan stellen.

Het grootste deel van je anker teksten zou alleen uit je merk of bedrijfsnaam moeten bestaan. Daarnaast een redelijk deel die puur alleen uit pagina url bestaat. En dan voor het kleinste deel een combinatie van zoekwoorden en je merk of bedrijfsnaam.

Een handige tip is om te kijken naar de grootste concurrenten in jouw branche en hun link profiel te analyseren. Zolang deze website goede posities in de zoekresultaten hebben, is de kans klein dat zij penalty’s ontvangen.

Wil jij je online vindbaarheid vergroten?

Wil je je link building uitbesteden? Neem dan contact op om te horen wat wij voor je kunnen betekenen.