Hoe werkt Linkbuilding?

Hoe werkt Linkbuilding?

Linkbuilding is een techniek die de waarde die Google aan je website geeft verhoogd. Er zijn 3 verschillende soorten links.

  • Uitgaande links
  • Interne links
  • Back links

Door gebruik te maken van deze links verhoog je de waarde van je website, verbeter je de structuur en creëer je de mogelijkheid om meer informatie aan je gebruikers te geven. Lees verder om meer te leren over hoe linkbuilding werkt.

Linkbuilding

Wat zijn interne links?

Interne links of interne linkbuilding, zijn hyperlinks die pagina’s binnen jouw website met elkaar verbinden. Deze links zorgen voor een geoptimaliseerde interne linkstructuur en een betere gebruikerservaring. Door middel van deze links is het voor de gebruiker makkelijker om een artikel over een bepaald onderwerp binnen jouw website te vinden. Ook helpt dit enorm mee om de gebruiker zo lang mogelijk op jouw website te houden.

Hoe werken interne links?

Interne links verwijzen van de ene pagina door naar een andere pagina binnen een website. Gebruikers kunnen daardoor makkelijk meer informatie vinden over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld als jij een artikel schrijft over hoe iemand een taart kan bakken. Dan kan je binnen de paragraaf over de benodigdheden doorverwijzen naar artikelen over welke ingrediënten of bakvormen er nodig zijn. Op deze manier geef je veel meer informatie aan de gebruiker en blijft deze langer op jouw website. Wat weer goed is voor je ranking.

Linkjuice

Daarnaast geef je ook “linkjuice” door. Linkjuice is een soort waarde van een bepaalde pagina die je deels meegeeft door te linken naar een andere pagina. Als jij een artikel hebt dat heel goed scoort en veel gebruikers trekt is de kans groot dat de waarde die Google aan deze pagina geeft erg hoog is. Door vanuit dit artikel door te linken naar andere pagina’s, lekt er als het ware ook “linkjuice mee. Dit verhoogt de waarde van deze pagina.

Linkbuilding Pyramide
Google algoritme

Het algoritme van Google is alles behalve perfect. Daarom moet het vaak een handje geholpen worden om de inhoud van jouw website te begrijpen. Door gebruik te maken van een goed linkbuilding strategie en een goede interne linkstructuur kan je Google op een begrijpelijke manier door jouw website navigeren. Het idee is dat je gebruik maakt van interne links van de ene pagina naar de andere met content dat op elkaar aansluit of elkaar versterkt. Het is op die manier makkelijker voor het algoritme om te begrijpen waar jouw website over gaat en waarde te geven aan jouw content. Het gebruik maken van links is dus niet alleen een handige aanvulling voor je gebruikers maar zorgt ook voor een duidelijke navigatie voor Google.

Broodkruimel links

Broodkruimel links of breadcrumbs zijn ook een vorm van interne links. De breadcrumbs zijn de links die je vaak bovenaan een pagina ziet. De broodkruimels visualiseren letterlijk het pad dat je op de website hebt afgelegd om op deze pagina te komen. Hiermee is het ook gemakkelijk om je weg terug te vinden naar een pagina die je eerder daarvoor bezocht hebt. Elke pagina vanaf de home pagina is klikbaar en vormt daarmee dus een interne link.

Google geeft een waarde aan het gebruik van broodkruimel links omdat het de gebruikerservaring verbeterd en het ook voor de Google bots makkelijker maakt om door je website heen te navigeren. In de meeste gevallen worden breadcrumbs automatisch gegenereerd en hoef je deze toevoeging alleen maar handmatig te activeren. Vervolgens creëert de website zelf een nieuwe broodkruimel link voor elke nieuwe pagina die word aangemaakt.

Interne links automatiseren

Internal linkbuilding kan een enorme klus zijn. Helemaal als je al een bestaande website hebt met een groot aantal artikelen. Het is een gigantische taak om dan door al deze pagina’s heen te lopen en in de content links naar gerelateerde pagina’s aan te maken. Gelukkig kan dit proces ook geautomatiseerd worden. 

Link Whisper

Link Whisper is een betaalde plugin voor interne links. Dit is een van de meest aangeschreven plugins. Link Whisper kan automatisch links voor je aanmaken op content die al geschreven is en nieuwe content die je maakt. Een andere mogelijkheid is om zelf meer controle op de links te hebben en de tool automatisch suggesties laat geven terwijl je aan het schrijven bent. Op deze manier vergeet je nooit meer om een link te plaatsen en heb je volledige controle over welke links je wel en niet geplaatst wilt hebben. Je kan deze plugin gebruiken vanaf $77 per jaar.

Internal Link Juicer

Internal Link Juicer is een gratis plugin die min of meer dezelfde functies heeft als bovengenoemde optie. Het gebruik van deze tool bespaard je ontzettend veel tijd en kan ook nog eens je rankings enorm verbeteren. Echter moet je wel oppassen dat de tool je pagina’s niet over-optimaliseerd. Als er teveel links op je pagina aanwezig zijn is er een kans dat Google dat afstraft en daarmee de waarde van je pagina omlaag haalt. Ook kan de spamscore van je pagina omhoog schieten wat je ranking enorm negatief beïnvloed.

Navigatie links

Navigatie links zijn links die je ziet in de menu’s zoals in de header en de footer van de pagina. Deze worden ook meegerekend als interne links maar deze wegen veel minder zwaar mee in de waarde die Google aan je pagina geeft. Desalniettemin is het enorm belangrijk om deze menu’s te hebben en te optimaliseren. Het creëert een goede basis voor de navigatie over je website wat weer mee weegt in de gebruikerservaring. Hoe makkelijker pagina’s te vinden zijn, hoe groter de kans dat een gebruiker langere tijd op jouw website aanwezig blijft. 

Wat zijn uitgaande links?

Uitgaande links zijn links die vanuit jouw website doorverwijzen naar andere websites. Net als interne links kunnen deze in de content van jouw artikelen geplaatst worden. Vaak gebruik je deze links als verwijzingen naar onderwerpen waar je over schrijft of als bronvermelding waar je bepaalde informatie vandaan hebt gehaald. Deze links niet alleen een toevoeging voor de gebruiker maar ook voor de Google bots.  Op het moment dat Google jouw pagina “crawled” en probeert te begrijpen waar deze over gaat, kunnen uitgaande links daarbij helpen. Google leest al jouw content en daarmee ook de uitgaande links. Google weet waarschijnlijk al waar de gelinkte pagina over gaat en kan die informatie dan weer koppelen aan jouw pagina. Zo heeft het algoritme sneller en een duidelijker beeld van de inhoud van jouw pagina en kan dat weer meenemen in de weging voor jouw ranking. Belangrijk hierbij is wel dat je regelmatig in de gaten houdt of de uitgaande links nog werken en de pagina nog relevant is vergeleken met jouw pagina. Je wilt natuurlijk niet dat er links op jouw pagina staan die niet meer werken of waarvan de content niet relevant is. Dit kan jouw ranking op een negatieve manier beïnvloeden.

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links van andere websites die naar jouw site linken. Dit is een van de factoren waarop Google een waarde aan jouw website toekent en daarmee ook een ranking. Hoe meer backlinks jouw website ontvangt des te hoger de waarde die jouw website krijgt. Echter speelt de kwaliteit van deze links wel een grote rol. Het is namelijk mogelijk om backlinks in grote aantallen te kopen bij zogenaamde “backlink farms”. Dit zijn bedrijven die een enorm aantal websites hebben opgezet die alleen het doel hebben om daar links op te plaatsen die iedereen kan kopen. Dit is tegen de richtlijnen van Google in en kan jouw website ook een behoorlijke straf opleveren. Desondanks is het een veel gebruikte methode om links te vergaren. Dit word ook wel “black head” linkbuilding genoemd.

Om dit te voorkomen kan je het beste de volgende methodes toepassen die Google wel toestaat om backlinks te krijgen.

1. Organische links

De juiste manier is om je website van goede content te voorzien dat andere websites jou als informatiebron willen gebruiken en vanzelf door linken naar jouw domein. 

2. Gast blogs

Een andere manier is om gast blogs te schrijven. Vind online blogs die aansluiten op jouw website en overleg of jij voor hun een gast blog kan schrijven. Op deze manier ontvangen zij een kwaliteit artikel vol met waardevolle informatie en in ruil daarvoor mag jij in dit artikel een link naar jouw site plaatsen. 

3. Kapotte links

Nog een manier is het repareren van kapotte links die naar jouw competitie verwijzen. Als je op een relevante website een link naar een concurrent vind die niet meer werkt, dan kun je de beheerder van deze site benaderen om de backlink te vervangen met een van jouw links die naar relevant artikel op jouw website verwijst.

Hoe krijg je backlinks?

Er zijn verschillende manieren om backlinks te krijgen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Startpagina linkbuilding, gast blogs schrijven, adverteren of links ruilen. Deze strategieën vallen allemaal onder white label linkbuilding en zijn dus allemaal toegestaan. Hoewel de een beter werkt dan de ander.

Startpagina linkbuilding: Iedereen kent startpagina. De pagina waar je internet avontuur vroeger elke keer weer begon. Tegenwoordig zijn er oneindig veel startpagina’s die allemaal weer een ander onderwerp hebben. Op deze pagina’s kan je tegen betaling jouw link laten plaatsen, ze staan ook wel bekend als linkbuilding websites. Vaak hebben deze pagina’s relatief hoge domein scores en werkt het prima om hier een link te plaatsen. Echter bevatten deze startpagina’s vaak zoveel uitgaande links dat de waarde die er mee word gegeven naar jouw pagina vaak niet zo hoog meer is. (Hoe meer uitgaande links op een pagina, hoe minder waarde er per link mee vloeit). Dit maakt startpagina’s een minder kwalitatieve backlinking strategie. Probeer bij het uitzoeken van startpagina’s wel de pagina’s te kiezen die qua onderwerp het meest dichtbij jouw niche liggen.

Gast blogs: Veel bloggers staan er voor open om zo nu en dan een gast blogger op hun pagina een artikel te laten schrijven. Dit voorziet hun blog weer van nieuwe frisse content zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. In ruil voor het schrijven van zo’n blog artikel mag je er dan een link naar jouw website in plaatsen. Het voordeel van deze manier is dat je vaak zelf kan bepalen welke anchor tekst er bij je link geplaatst word.

Echter is er in het verleden veel misbruik gemaakt van gast bloggen en daarom is Google hier extra alert op geworden. De waarde die zo’n blog artikel meegeeft naar jouw pagina is daarmee ook een stuk lager tegenwoordig. Daarnaast heb je ook kans dat een blog meerdere “sketchy” artikelen bevat en daarmee een hoge spam score heeft en die meegeeft aan jouw website.

adverteren: Een hele simpele en effectieve manier voor het vergaren van goede backlinks is adverteren. Je kunt online lokale nieuws websites of andere kleinere online nieuwsbronnen benaderen om een advertentie voor jouw pagina te plaatsen. Dit gaat veelal tegen betaling. In Google’s richtlijnen staat dat betaalde backlinks niet zijn toegestaan, maar hier geld een uitzondering voor betaalde advertenties. Het is toegestaan om voor je bedrijf online te adverteren op daarvoor geschikte websites en daarmee ook een backlink naar jouw pagina te krijgen.

Links ruilen: Als laatste is er nog de mogelijkheid om aan link ruilen te doen. Dit is niet de meest waardevolle manier om backlinks te krijgen maar het kan toch dat beetje extra brengen. Ga op zoek naar websites die in dezelfde niche als jij handelen of een niche die behoorlijk gerelateerd is aan die van jou. Vervolgens kan je deze bedrijven benaderen of zij geïnteresseerd zijn om een linkruil te doen. Op deze manier plaats jij een artikel op je website waarbij je door linkt naar dat bedrijf en plaatsen zij ook een artikel waarbij ze doorlinken naar jouw website.

Google kent het fenomeen van links ruilen maar al te goed. Het zal daarom ook vrij snel door hebben dat als 2 websites beiden links naar elkaar toe plaatsen dat hier sprake is van een linkruil. Hoewel dit gewoon is toegestaan zal Google wel de waarde van deze links inperken. 

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Kwalitatieve backlinks zijn belangrijk omdat ze een zogenaamde “stem van vertrouwen” doorgeven. Simpel gezegd geeft een backlink aan dat je voor meer informatie over een bepaald onderwerp op de doorgelinkte pagina moet zijn. Hoe meer websites naar dezelfde pagina linken, hoe groter dat vertrouwen is.

De waarde van de pagina’s die doorlinken naar jouw pagina speelt ook een grote rol. Een backlink van een bekende pagina zoals bijvoorbeeld de NOS of het NRC geeft veel meer waarde door dan 10 links van kleine onbekende pagina’s. Het feit dat zo’n grote, bekende en vertrouwde pagina een link naar jouw pagina plaatst, creëert voor Google een enorm vertrouwen in jouw pagina. Vertrouwen is erg belangrijk en dat zal je vervolgens in de rankings terug zien.

Hoe kan je je backlinks checken?

Er zijn enorm veel tools om jouw website’s backlinks te checken. De een werkt beter dan de ander. 

Ahref’s free backlinks checker

Ahref’s heeft een reputatie die bekendstaat als zijnde de beste backlink checker te hebben. In tegenstelling tot alle andere tools van Ahref’s, is de backlink checker gratis te gebruiken. Naast de backlinks kan je ook zien welke domein rating de doorverwijzende pagina’s hebben. 

Ubersuggest

Ubersuggest is een alles in 1 tool die voor het grootste deel gratis te gebruiken is. Er is ook een betaalde versie die voor de meeste mensen prima te betalen is. Doordat deze tools zo goedkoop zijn, zijn ze niet altijd even accuraat maar desalniettemin een goede aanvulling om je SEO bij te houden. Uiteraard kun je hier ook een scan doen en je backlinks checken.

Google Search Console

Misschien wel de beste tool van allemaal. En nog gratis ook! De search console van Google. In deze console vindt je allerlei bruikbare informatie en statistieken van jouw website. Hier kan je nieuwe pagina’s indienen, fouten op pagina’s ontdekken en oplossen en natuurlijk ook je backlinks checken. Als je backlinks hierin te zien zijn, dan weet je in ieder geval zeker dat Google ze gevonden heeft.

Wat is een anchor tekst?

Een anchor tekst, of anker tekst, is een tekst die aan een link wordt gegeven. De anchor tekst is meestal een andere kleur dan de rest van de tekst om aan te geven dat er een link aan verbonden is. Je kunt op deze tekst klikken en via de hyperlink verwijst deze je door naar een andere pagina. Dit kan zowel een andere pagina binnen dezelfde website zijn (interne link) of een pagina op een andere website (back link).

Klik hier voor meer informatie over wat SEO is.

Wil jij je online vindbaarheid vergroten?

Tot wel 46% van alle online zoekopdrachten zijn opdrachten voor lokale bedrijven. Met een geoptimaliseerde website is jouw bedrijf makkelijker te vinden.