Hoe belangrijk is je website snelheid?

Hoe belangrijk is je website snelheid?

Je website snelheid is belangrijker dan ooit. Iedereen die tegenwoordig op zoek is naar een product, dienst of service gaat direct naar Google en zoekt daar wat de beste mogelijkheden zijn. Eenmaal een goede optie gevonden, klikt de gebruiker op de website om meer informatie hierover te krijgen. Het laatste waar de gebruiker op dat moment op zit te wachten is dat het enorm lang duurt voordat de website geladen is. Grote kans dat de bezoeker binnen 5 seconden weer terug naar Google klikt en een ander alternatief zoekt. 

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat 20% van de gebruikers niet langer wacht dan 3 seconden en dat 35% van de gebruikers niet langer dan 5 seconden wacht. Is jouw website niet binnen 5 seconden geladen? Dan ben je dus al meer dan de helft van de bezoekers kwijt.

Naast de bezoekers die je kwijtraakt, raak je ook je ranking kwijt. Google wilt zijn gebruikers van de beste resultaten voorzien en langzame websites voldoen niet aan die eis. We zien in de realiteit dat Google de norm zo rond de 2,5 seconden heeft neergelegd. Is jouw pagina snelheid langzamer dan dit? Grote kans dat je je bezoekers kwijtraakt en daarmee ook je Google ranking.

Website Snelheid

Het meten van je website snelheid

Er zijn verschillende manieren om de website snelheid te meten. Als je gebruikt maakt van Google Search Console dan kun je het resultaat over de snelheid vinden onder het tabblad “site vitaliteit”. Als je hier geen gebruik van maakt of andere websites wilt testen is er ook nog Google’s Pagespeed Insights. Dit zijn de twee tools van Google zelf die je een goed resultaat bieden over de laadtijd van je website. Daarnaast vindt je in de Pagespeed Insights ook een rapport van de punten op de website waar de snelheid in orde is en waar niet. Doormiddel van dit rapport is het al een stuk makkelijker om uit te vinden waar en hoe je je website moet verbeteren.

Naast Google’s eigen tools zijn er ook nog talloze zelfstandige websites om jouw pagina snelheid te testen. Goede voorbeelden hiervan zijn de volgende websites: GT Metrix en WebPageTest. Het is op deze website mogelijk om de test uit te voeren vanuit verschillende locaties over de hele wereld. Heb jij een bedrijf die over de hele wereld opereert. Dan is het natuurlijk belangrijk dat de laadsnelheid van jouw website in Amerika net zo goed als hier in Nederland. Daarnaast geven beide websites ook een uitgebreid rapport over welke onderdelen zoals Javascript, CSS en afbeeldingen wel en niet goed scoren. 

Nu we een uitgebreid rapport hebben over de onderdelen waarop de website verbeterd kan worden. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat deze onderdelen zijn en hoe ze verbeterd kunnen worden.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn altijd een moeilijk aspect voor Google. De zoekmachine kan alleen code en teksten lezen en heeft daarom geen idee wat er op de afbeelding te zien en wat dit betekend. Daarnaast is het formaat van een afbeelding vaak zo groot dat het erg lang duurt voordat deze geladen is. Dit is dan ook een van pijnpunten in je snelheid. 

Gelukkig is hier een relatief simpele oplossing voor. Er zijn verschillende plugins die je kunnen helpen om de bestanden van je afbeeldingen kleiner te maken. Hoe kleiner het bestand, hoe minder tijd er nodig is om deze te laden, hoe beter voor je website snelheid. Andere plugins, genaamd “lazy load” plugins, kunnen het laden van bepaalde content waaronder afbeeldingen uitstellen tot een later moment. Afbeeldingen die zich lager op de pagina bevinden hoeven niet direct als eerste geladen te worden. Deze plugins kunnen het laden van deze afbeeldingen uitstellen tot het moment dat ernaartoe gescrold word. Dit bespaard enorm veel tijd bij het laden zodra de bezoeker voor het eerst op jouw pagina komt.

Een ander voorbeeld is om gebruik te maken van: image compressors. Dit zijn websites waar jij je afbeeldingen kunt uploaden en zij deze vervolgens het bestand zo klein mogelijk maken. Met deze websites is het vaak mogelijk om je bestand wel 70% of meer te verkleinen. Vanzelfsprekend leiden kleinere afbeelding bestanden ook direct tot een sneller geladen pagina.

 

Javascript renderen blokkeren

Vrijwel alle websites maken gebruik van Javascript. Het gebruik hiervan is belangrijk om de website levendiger en interactiever te maken. Echter kan de hoeveelheid Javascript code het laden van je website enorm vertragen. Gelukkig is ook hier een oplossing voor.

Het deel van de website dat een gebruiker ziet zonder naar beneden te scrollen noemen “boven de fold”. Het gedeelte dat dan nog niet zichtbaar is noemen we “onder de fold”. Net zoals hierboven aangegeven met afbeeldingen, is het niet nodig om bij het openen van de pagina direct alles te laden. De onderdelen “onder de fold” hoeven niet direct geladen te worden. Het is daarom ook mogelijk om de Javascript code “onder de fold” pas te laten laden op het moment dat de gebruiker naar beneden scrolt. Het resultaat hiervan is dat de website na het openen veel sneller geladen is.

Caching

Browser caching betekend dat jouw browser bepaalde onderdelen van een website zoals: afbeelding, CSS, HTML en Javascript kan opslaan om deze later weer te gebruiken. Op het moment dat jij een website voor de tweede keer bezoekt dan hoeven niet al deze elementen weer opnieuw geladen te worden. Als gevolg dus een veel vlottere laadtijd. 

Hosting

Website hosting service kiezen we vaak gebaseerd op de kosten die eraan vast hangen. Het kan in sommige gevallen nogal wat kosten om je website in de lucht te krijgen en daar te houden. Door beginnende website bouwers word vaak voor een goedkopere hosting gekozen. Dit houdt de kosten lekker laag. Echter wordt je website door goedkopere hosting service providers vaak op een gedeelde server geplaatst. Deze server word gedeeld door enorm veel verschillende websites en hierdoor wordt de website snelheid ook een stuk trager. Doe daarom voordat je je hosting provider kiest, eerst goed onderzoek naar de prestaties en ervaringen van andere gebruikers van deze provider.

Klik hier als je meer wilt leren over wat SEO is?

Wil jij je online zichtbaarheid verbeteren?

De laadtijd van je website heeft een enorme impact op je Google ranking. Neem contact op als je jouw website snelheid wilt verbeteren.