De beste WordPress Plugins

Wat zijn WordPress Plugins?

Sinds 40% van alle websites op het internet gebouwd zijn met WordPress is het niet zo verassend dat er oneindig veel plugins zijn die een waardevolle toevoeging op jouw website kunnen zijn. Plugins zijn een soort apps maar dan voor je website in plaats van voor je telefoon. Voor alles wat je maar kan bedenken zijn er plugins ontwikkeld. Van SEO tot website snelheid tot complete webshop plugins. Hieronder behandelen we een aantal van deze categorieën en de beste WordPress plugins die daarvoor beschikbaar zijn.

Wordpress plugins

De beste SEO WordPress Plugins

Yoast

De meest bekende van allemaal is Yoast SEO. Yoast is een fantastische plugin die je van alle aspecten rondom SEO kan voorzien. Het is beginnersvriendelijk en door de populariteit zijn er ontzettend veel online tutorials te vinden die je een goede uitleg kunnen geven in de mogelijkheden van Yoast.

Optimalisatie

Door gebruik te maken van Yoast op WordPress kun je gemakkelijk al je pagina’s optimaliseren. In het pagina en post overzicht kun je gemakkelijk SEO titles, meta descriptions, en URL’s aanmaken en aanpassen.

In het overzicht van elke post en pagina geeft de interface een duidelijke beoordeling over de SEO optimalisatie op de pagina. Hierin worden tips verwerkt om onderdelen op de pagina en in de content toe te voegen of aan te passen. Daarnaast geeft het ook een voorbeeld weer van de Google zoekresultaten en een beoordeling hoe de SEO title en meta description zijn geoptimaliseerd.

Google Search Console

Yoast kan geïntegreerd worden met Google Search Console. Door simpelweg een stukje HTML code te kopiëren naar de plugin kan alle verzamelde data vanuit de search console worden geïmporteerd naar Yoast.

XML Sitemaps

Sitemaps bieden zoekmachines een lijst met alle pagina’s die op jouw website aanwezig zijn en die door zoekmachine gecrawld moeten worden. Yoast heeft een automatisch gegenereerde dynamische XML-sitemap die wordt bijgewerkt wanneer je nieuwe inhoud op uw website publiceert.

Robots.txt

Robots.txt is een bestand dat zoekmachines vertelt welke pagina’s ze wel en niet kunnen crawlen. U kunt uw robots.txt wijzigen via de Yoast SEO-plug-in. Dit is eenvoudig te beheren via de gebruikersinterface van de tool, in plaats van het robots.txt-bestand te installeren, aan te passen en vervolgens te uploaden telkens wanneer u een wijziging wilt aanbrengen.

rank math

Rankmath is een soortgelijke WordPress plugin die op een aantal punten beter scoort dan Yoast. Zo is de grootte van de plugin een stuk kleiner waardoor deze een stuk minder zwaar op de website weegt en daarmee automatisch de laadsnelheid van de pagina bevorderd.

Google geeft een waarde aan het gebruik van broodkruimel links omdat het de gebruikerservaring verbeterd en het ook voor de Google bots makkelijker maakt om door je website heen te navigeren. In de meeste gevallen worden breadcrumbs automatisch gegenereerd en hoef je deze toevoeging alleen maar handmatig te activeren. Vervolgens creëert de website zelf een nieuwe broodkruimel link voor elke nieuwe pagina die word aangemaakt.

De Easy table of contents maakt inhoudsopgaves hyperlinks die je op je pagina’s kunt plaatsten. Vooral met langere webpagina’s is dit goed voor de gebruikersvriendelijkheid. Gebruikers kunnen direct waar de pagina over gaat, welke punten worden behandeld en eventueel met een druk op de hyperlink kunnen doorspringen naar het hoofdstuk waar ze naar op zoek zijn.

Zonder dat je zelf met ingewikkelde codes moet gaan proberen om de inhoudsopgave in elkaar te knutselen, kun je met deze plugin automatisch een inhoudsopgave op elke pagina van je WordPress website plaatsen.

Beste Snelheid Plugins

wp rocket

WP Rocket is de alles in een plugin voor WordPress. Waar sommige caching-plug-ins lijken te vereisen dat je een hele cursus bestudeert ze te begrijpen, maakt WP Rocket het hele proces in vergelijking heel eenvoudig.

De plugin bevat ook allerlei extra mogelijkheden waar je normaal gesproken per optie een compleet aparte plugin zou moeten installeren, heb je met WP Rocket alles in een. Onderdelen zoals “lazy loading” of database optimalisatie zijn geïntegreerd.

WP Rocket is niet gratis en kost op dit moment $49 per jaar voor het gebruik op 1 website. Het voordeel hiervan is wel dat je na de installatie waarschijnlijk een stuk of 3 andere plugins weer kan verwijderen.

Paginasnelheid is een enorme ranking factor. De WP Super Cache plugin voor WordPress helpt je om die snelheid te verbeteren. Deze plug-in genereert statische html-bestanden van je website. Nadat een html-bestand is gegenereerd, zal de webserver dat bestand gebruiken in plaats van de relatief zwaardere WordPress PHP-scripts te verwerken.

autoptimize

Autoptimize is een van de gemakkelijkste en nuttigste plugins voor het optimaliseren van de laadtijden van de pagina’s van je WordPress website. Het versnelt je site door CSS, HTML en JavaScript bestanden te verkleinen. De installatie is vrij eenvoudig. Je vinkt simpelweg de vakjes aan van alle stukjes code die je wilt verkleinen. Mocht je er toch niet uit komen dan zijn er talloze online instructies beschikbaar over hoe de plugin ingesteld kan worden voor het beste resultaat voor jouw website snelheid.

Beste Contact Form Plugins

WP forms

WP Forms is een van de beste contact form plugins die er zijn. Met meer dan 5 miljoen gebruikers is het enorm populair. Het is gebaseerd op een simpel “drag and drop” format waardoor je eenvoudig je form in elkaar kunt zetten zonder dat je zelf enige code hoeft te schrijven.

Er zijn meer dan 300 bestaande templates waar je gebruik van kunt maken en zonder enige moeite kunt implementeren op jouw WordPress website. Deze templates kun je ook aanpassen door blokken te verwijderen en toe te voegen.

De plugin is gratis te gebruiken maar er is ook een betaalde pro versie die nog veel meer mogelijkheden aanbied dan de gratis versie. Echter kan de gemiddelde WordPress website met de gratis versie prima uit de voeten.

Contact form 7 is de oudste en meest gebruikte contact form voor WordPress websites. Het is volledig gratis. Echter is deze plugin wel iets ingewikkelder dan de “drag and drop” stijl alternatieven. In plaats van de “drag and drop” wordt er hier gebruik gemaakt van kleine stukjes waaruit het contact form opgebouwd. Dit kan op het begin wat overweldigend lijken maar met voldoende online tutorials beschikbaar is het ook hier vrij eenvoudig om een goed werkende contact form op je website te plaatsen. Het grootste voordeel van deze plugin is dat die volledig gratis is.

Beste WordPress Theme Builder

elementor

Elementor is een van de meest gebruikte en meest populaire theme builders voor WordPress websites. Het is een drag and drop systeem waarmee je eenvoudig een website in elkaar zet.

Elementor heeft talloze kant en klare templates die je zo op jouw website kan implementeren. Deze templates zijn volledig aanpasbaar dus je kan ze precies aanpassen naar jouw behoeftes. Je kan ook de keuze maken om met een blanco pagina te beginnen en door middel van het grote aantal widgets zelf de website op te bouwen.

De theme builder werkt perfect op alle soorten platformen en maakt automatisch de aanpassingen die nodig zijn om de website goed te vertonen op computers, tablets en telefoons.

Elementor is gratis beschikbaar in een beperkte vorm waar een groot deel van de widgets zijn afgeschermd en niet bruikbaar. De betaalde versie kost $49 voor 1 website. De theme builder is eenvoudig te begrijpen en daarom ideaal voor beginners die een website met WordPress willen maken.  

beaver builder

Beaver Builder is de meest gebruiksvriendelijke plug-in voor het bouwen van WordPress-pagina’s. De theme builder werkt met een visuele front-end editor waarmee je je pagina’s kunt ontwerpen met live voorbeelden van hoe het er in de realiteit uitziet.

Ook Beaver Builder werkt met een simpel drag and drop systeem. Alle kant en klare onderdelen kunnen zonder moeite op de website geplaatst worden en vervolgens naar wens worden aangepast. Op deze manier zit je zonder enige moeite een goed uitziende website in elkaar. Wil je het nog makkelijker? Er zijn talloze voor gebouwde templates beschikbaar die je zo op jouw website kan implementeren. Ook deze templates zijn volledig aanpasbaar.

Ook bij Beaver Builder is er een gratis en betaalde versie beschikbaar. Voor de best ervaring en meeste opties kies je de betaalde versie voor $99 per jaar.

Beste Plugin Voor Afbeeldingen

ewww image optimizer

Afbeeldingen zijn vaak relatief grote bestanden en deze brengen een behoorlijk gewicht mee op de website. Dit resulteert in langere laadtijden en tragere website. Om dit te voorkomen zijn er afbeelding optimalisatie plugins zoals EWWW Image Optimizer. Deze plugin optimaliseert je afbeeldingen automatisch tot een zo klein mogelijk bestand zonder kwaliteit te verliezen. 

Het voordeel van deze optimizer is dat die afbeeldingen van elke grote kan optimaliseren en ook de optie heeft om afbeeldingen in bulk te optimaliseren voor wanneer je de plugin pas op een later moment installeert. De optimizer is gratis te gebruiken voor JPG bestanden. Wil je dat die ook andere bestanden zoals PNG, WEBP of GIF kan optimaliseren dan is er een betaalde versie vanaf $70 voor 1 website per jaar.

Lazy Load

Lazy Load is een WordPress plugin die afbeeldingen kan laden zodra ze getoond worden aan de gebruiker. Het laden van afbeeldingen neemt tijd in beslag en kan de snelheid van je pagina belemmeren. Daarnaast kan je je afvragen of het nodig is om alle onderdelen van de pagina direct bij het openen te laden terwijl de gebruiker een groot deel van de pagina niet kan zien zonder naar beneden te scrollen. Door middel van Lazy Load kun je alle afbeeldingen die zich lager op de pagina bevinden pas laten laden zodra de bezoeker er ook daadwerkelijk naartoe scrolt. Dit verbeterd de laadsnelheid van je website enorm.

Heb je soms moeite met het vinden van geschikte afbeeldingen voor je pagina die je zonder problemen kunt gebruiken? ImageInject is de oplossing die je naar copyright vrije afbeeldingen laat zoeken op Flickr. Met deze plugin heb je met een zoekopdracht een overzicht van allemaal afbeeldingen die geschikt zijn voor gratis hergebruik op jouw WordPress website.

Webshop Plugin

woocommerce

WooCommerce is een gratis plug-in voor WordPress websites. Hiermee kan je van een eenvoudige website, een webshop maken. WordPress kan dat niet alleen. Als je de WooCommerce-plug-in installeert en activeert, kun je producten toevoegen en gebruik maken van een online winkelwagentje. Het is de meest populaire e-commerce plug-in voor WordPress.

Binnen de plugin kan je vrijwel alles doen wat een volwaardige online winkel nodig heeft. Je kunt product categorieën maken, producten toevoegen, je voorraden bijhouden en een duidelijk al je bestellingen overzien. Gebruikers kunnen een account op jouw webshop aanmaken die hun gegevens bewaard voor de volgende keer dat je bij jou shoppen. Je kunt gemakkelijk contact onderhouden met je klanten en de bezorg status van bestellingen in de gaten houden.

WooCommerce is de meest complete plugin voor online webwinkels en het is ook niet voor niets dat ruim 30% van alle online winkels op deze plugin draaien.

Klik hier voor meer informatie over wat SEO is.

Wil jij je online vindbaarheid vergroten?

Tot wel 46% van alle online zoekopdrachten zijn opdrachten voor lokale bedrijven. Met een geoptimaliseerde website is jouw bedrijf makkelijker te vinden.