De beste SEO tools

De 5 beste SEO tools?

Waar men voorheen makkelijk op SEO gebied kon scoren door simpelweg gebruik te maken van de juiste titel, headers en zoekwoorden is het tegenwoordig een heel ander verhaal. Omdat website ontwikkelaars zich alleen focusten op de technische aspecten van een website en zich totaal niet bezig hielden met de gebruikerservaring moesten er veranderingen worden doorgevoerd.

Dit veranderde langzaam naarmate het steeds bekender werd dat zoekmachines “on-page” signalen gebruikten om hun “Search Engine Results Pages” (SERP’s) aan te bieden – en dat de hoeveelheid verkeer en het gedrag van deze gebruikers op een website steeds meer bijdragen aan de ranking de website.

Google is er enorm op vooruit gegaan in het verwerken van informatie die de zoekresultaten bepalen. Een voorbeeld hiervan is dat er gebruik gemaakt wordt van machine learning die de persoonlijke voorkeuren meeneemt in wat de gebruiker te zien krijgt. Ook wordt er voor bijvoorbeeld lokale zoekopdrachten gebruik gemaakt van informatie zoals de locatie van de gebruiker.

Toch blijven de kernidealen van SEO hetzelfde als altijd: ervoor zorgen dat pagina’s de juiste tags hebben voor het targeten van zoekwoorden. Google heeft dit onderstreept met zijn Core Web Vitals, om aan te geven dat basisprincipes essentieel blijven.

Maar hoe weet een bedrijf welke zoekwoorden ze moeten targeten op hun pagina’s? Hoe filtert een website het verkeer van algemene sitebezoekers? Hieronder vindt je een overzicht van de beste SEO tools die precies dat kunnen doen.

semrush beste seo tools

SEMrush biedt een volledig uitgebreide set SEO software. Je kunt gedetailleerde zoekwoordenanalyserapporten bekijken, evenals een samenvatting van alle domeinen die je beheert.

Nog belangrijker is dat je met de SEO toolkit de prestaties van je pagina’s kunt vergelijken om te zien hoe je scoort ten opzichte van de concurrentie. Je kunt bijvoorbeeld backlinks van andere websites naast die van jou analyseren. (dit proces is een onderdeel van ‘linkbuilding’).

“Traffic analytics” helpt bij het identificeren van de belangrijkste bronnen van webverkeer van jouw website en die van je concurrenten. Hierdoor ben je in staat om tot in de kleinste details door te dringen hoe jouw website en die van de concurrenten presteren op basis van gemiddelde sessieduur en bouncepercentages. Dit is het percentage bezoekers dat een website bezoekt en vervolgens vertrekt zonder andere pagina’s op dezelfde site te bezoeken.

Het domeinoverzicht doet veel meer dan een samenvatting geven van de SEO-strategieën van je concurrenten. Je kunt ook specifieke zoekwoorden vinden waar ze zich op focussen. Daarnaast heb je een duidelijk overzicht van de prestaties van jouw websites op zowel desktop- als mobiele apparaten.

 

SEMrush is een van de meest populaire SEO tools op de markt maar voor de beginnen SEO-er is het vaak even wennen door alle technische aspecten die er op de website aanwezig zijn. Een ‘Pro’-abonnement kost $ 119,95 per maand, inclusief toegang tot alle SEO-tools.

ahrefs beste seo tools

Sinds de eerste release in 2011 is Ahrefs snel een van de meest populaire SEO-tools op de markt geworden en wordt het gebruikt door webontwikkelaars en marketers over de hele wereld om hun SEO prestaties te verbeteren.

Ahrefs heeft de grootste backlink-index van alle SEO-tools, met meer dan 295 miljard geïndexeerde pagina’s en meer dan 16 biljoen backlinks. Voeg een verbeterde zoekwoordverkenner toe, tools om de concurrentie te volgen, plus een serieuze hoeveelheid informatie van je websites’ verkeer, en Ahrefs is misschien de beste tool die je nodig hebt om beter te ranken en meer verkeer te genereren.

Ahrefs wordt geleverd met alle tools die je nodig hebt om je online aanwezigheid te verkennen en te laten groeien. Een centraal dashboard geeft je een overzicht van de ranking, het verkeer en de backlinking van je websites.

Ahrefs beschikt over een aantal krachtige functies waarmee het zich onderscheidt, waaronder een eigen webcrawler die alleen in grootte en snelheid het aflegt tegen Google. Hoewel de prijs nagenoeg gelijk is aan die van vergelijkbare tools, zorgen de best mogelijke linkanalyse, krachtige onderzoek tools en deskundige gebruikersondersteuning ervoor dat Ahrefs een van de beste opties is om de prestaties van je websites te begrijpen en te verbeteren.

 

Overigens is de Ahrefs backlink checker in een beperkte vorm voor iedereen gratis te gebruiken.

moz pro beste seo tools

Moz Pro is een platform van SEO-tools die bedoeld zijn om je te helpen het verkeer, de rankings en zichtbaarheid in de resultaten van zoekmachines te verbeteren.

Belangrijke hulpmiddelen zijn onder meer de mogelijkheid om je eigen site te controleren met behulp van de Moz Pro-spider, die potentiële problemen zou moeten aangeven en bruikbare informatie laten zien. Daarnaast kan je ook de posities van je webpagina’s voor duizenden zoekwoorden gemakkelijk bijhouden.

Er is ook een programma voor zoekwoordonderzoek om te helpen bepalen welke zoekwoorden het beste zijn om je op te richten, en er is een programma voor backlink analyse die je onder andere de ankertekst en domeinautoriteit van de linkende pagina laat zien.

Prijzen voor Moz Pro beginnen bij $ 99 per maand voor het standaardplan. Het Medium-abonnement biedt een breder scala aan functies voor $ 179 per maand en er is een gratis proefversie beschikbaar. Er is een mogelijkheid om per jaar te betalen in plaats van maandelijks en hiermee krijg je 20% korting. Er zijn nog uitgebreidere opties mogelijk voor grote marketing bedrijven en een speciale tool voor bedrijven die zich richten op lokale SEO.

 

Moz heeft ook een aantal gratis functies beschikbaar voor iedereen zoals een Google chrome extension die gemakkelijk informatie zoals domein autoriteit van websites laat zien.

majestic beste seo tools

Majestic is een SEO tools die vooral bij de SEO veteranen erg populair is. De tool bestaat sinds 2011 en dit maakt het ook een van de oudste SEO-tools die tegenwoordig beschikbaar zijn.

De belangrijkste focus van de tools ligt op backlinks, die links die je van de ene website naar de andere door verwijzen. De hoeveelheid backlinks naar een website heeft een aanzienlijke invloed op de SEO prestaties en als zodanig heeft Majestic een enorme hoeveelheid backlink gegevens.

Gebruikers kunnen zowel zoeken in de ‘Fresh Index’ die de hele dag door wordt gecrawld en bijgewerkt, als in een ‘Historic Index’ die online wordt geprezen om zijn razendsnelle zoeksnelheid. De fresh index maakt gebruik van een database van de afgelopen 90 dagen en wordt continue geüpdatet waardoor je de beste representatie van je backlink profiel kunt zien. De historic index heeft een database van de afgelopen 8 jaar. Deze wordt minder vaak geüpdatet maar weergeeft een duidelijk overzicht van alle backlinks die een website in deze periode heeft gehad.  

 

De ‘Lite’-versie van Majestic kost $ 50 per maand en bevat handige functies zoals een bulk backlink-checker, een overzicht van verwijzende domeinen, evenals Majestic’s geïntegreerde ‘Site Explorer’. Deze functie die is ontworpen om u een overzicht van je webshop te geven. Majestic heeft hier de nodige kritiek op gehad omdat de tool er behoorlijk ouderwets uitzag. Majestic heeft ook geen Google Analytics-integratie.

se ranking beste seo tools

SE Ranking is een alles-in-één SEO-platform dat de gezondheid van de website en prestaties van zoekwoorden en verkeer analyseert. Het geeft ook inzicht in je concurrenten, waardoor je beter kan inspelen op de strategie van je concurrenten.

Met SE Ranking kun je ook:

Keyword rank checker: houd de zoekwoordposities van je eigen website en die van je concurrenten in de gaten en creëer nauwkeurige analyses van de ranking van je zoekwoorden.

Website Health Audit: evalueer al je websitepagina’s om een diepgaand rapport te maken van de technische aspecten van de website en fouten binnen de website met bruikbare tips om deze op te lossen.

Concurrentieanalyse: onderzoek het websiteverkeer van je concurrenten, de ranking van hun zoekwoorden en andere gegevens in de Google zoekresultaten.

 

Backlinks analyse: analyseer elke website en maak een compleet rapport van het backlink profiel met een overzicht van nieuwe en verloren sitelinks en verwijzende domeinen, ankerteksten en pagina’s waar het meest naar is gelinkt.

SEO scan tool: Je kunt de seo scan tool gebruiken om een volledige online SEO audit van je website te doen. Door een account aan te maken kun je gratis rapport van je website krijgen waarin je kunt zien waar de grootste problemen zich op de website voordoen. Dit kunnen zowel technische problemen als problemen met de content.

De prijs van SE ranking begint $39 per maand voor de Essential versie en $89 per maand voor de Business versie. Door het gehele bedrag per jaar te betalen krijg je 20% korting en je kan nog een extra korting krijgen door de update frequentie lager te zetten. Op deze manier zou je voor de goedkoopste versie al voor $18 kunnen beginnen.

Klik hier voor meer informatie over wat SEO is.

Wil jij je online vindbaarheid vergroten?

Tot wel 46% van alle online zoekopdrachten zijn opdrachten voor lokale bedrijven. Met een geoptimaliseerde website is jouw bedrijf makkelijker te vinden.